Jedeme na výlet a balíme si chleba

Už je to tak. Když jsme v pátek nakládali věci do auta a chystali se na Modrou, mihla se kolem naše sousedka Barča. Že zrovna odjíždí do Jeseníků hlídat do středy chatu na Ovčárně a byla by moc ráda za společnost. Tak ať se určitě ozveme, kdyby se nám chtělo přijet.

Počasí vypadá docela slibně, a tak se zítra chystáme na dvou nebo třídenní výlet do kraje pod Pradědem. Na to je ovšem potřeba vybavit se trochou zdravého jídla bez lepku. Jak jsem tak prohlížela jídelní lístky chat v okolí, většinou se na nich dá sehnat jen smažené jídlo z mražených polotovarů, v lepším případě nějaká klobáska nebo vývar.

Nelenila jsem a z trouby už voní a krásně naskakuje chleba inspirovaný slovenskými Dobrožrúty. Moje kamarádka Marťa ho peče dvakrát nebo třikrát týdně a považuje ho za nejlepší bezlepkové pečivo.

Mně se minule moc nepovedl, protože jsem omylem pomlela víc slunečnicového semínka a těsto bylo docela suché, ale i tak chuťově báječné. Tak doufám, že dneska vyjde líp. Zatím se ve formě docela slibně nafukuje.

chleba-web

Recept je docela jednoduchý. Nejprve v míse smícháme všechny suché suroviny:

  • 100 g pomletého slunečnicového semínka
  • 100 g cizrnové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 4 lžíce psylia
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíci chlebového koření nebo celého kmínu (nebo 3 lžíce lahůdkového droždí)
  • alespoň 100 g oblíbených semínek (slunečnice, len, dýně…)

Pak přidáme:

  • 300 ml vody
  • 1 lžíci balsamikového octa

A umícháme husté těsto. Pokud by se vám konzistence zdála příliš hutná, můžete klidně přidat 50 ml vody. Oblíbeným olejem vymažeme chlebovou formu, do které přendáme těsto. Chleba pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 min.

Je to výborný jen tak, k salátu, pod oblíbenou pomazánku nebo s máslem a tvarůžky. Tak tuhle bezlepkovou dobrotu vyzkoušejte a dejte vědět, jak to dopadlo a jak vám chleba chutnal.

chleba s pomazankou web

PS: Kdyby vám náhodou do rána zezelenal, nelekejte se. Někdy dojde k chemické reakci sody s látkami obsaženými ve slunečnicovém semínku a chleba záludně změní barvu.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.

    • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

      Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

    • Nejnovější příspěvky

    • Rubriky