Koko sušenky

Recept na dnešní kokosové sušenky snad původně pochází od Ládi Hrušky. Naštěstí jsem to zjistila až poté, co jsem ochutnala. Do sušenek jsem se zamilovala hned, když se mi lahodně rozplynuly na jazyku.

clanek-1

Moje babička je upekla v bezlepkové verzi k svátku mojí mamince Jitce. Použila na to ale komerční škrobovou směs, a ty já nemám zrovna v lásce. Špatně se mi s nimi pracuje a nemám je ráda už z jejich podstaty.

Považuji za hloupost rozdělovat zrno na jednotlivé složky jako škrob a vláknina. Ztrácejí se tak živiny a vlákninu je nutné nahradit nějakým chemickým pojivem.

Upravila jsem tedy sušenky do přirozeně bezlepkové podoby a trochu ozdravila. Doufám, že vám budou chutnat. Nám chutnají moc. Obzvlášť teď po návratu z procházky překrásným odpolednem, které bych ani trochu nehádala na prosincové.

Na dva až tři plechy sušenek potřebujeme:

  • 1,5 hrnku hladké mouky (já jsem dala pudrovou rýžovou od Adveni, půjde to i s pohankovou)
  • 1 hrnek kvalitního strouhaného kokosu (my máme z Bez obalu Olomouc)
  • 3/4 hrnku namletého třtinového cukru nebo panely
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 2 žloutky
  • 20 dkg tuku (u nás to bylo půl na půl máslo a kokosový olej)

Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme k nim tuk se žloutky a uhněteme těsto. Na pečicí papír klademe kuličky, které vidličkou stlačíme naplocho. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 20 minut.

clanek-2

Fotky jsou z prvního plechu, u kterého jsem ještě netušila jak velké kuličky udělat. Další plech a půl už vypadá daleko lépe, protože jsem dělala menší kuličky. V troubě se sušenky hezky nafouknou, takže pokud neholdujete velkému cukroví, udělejte je menší, než byste je chtěli.

Teď když víte jak na to, můžete směle vyrazit do kuchyně. Nezapomeňte mi pak napsat, jak se dílo povedlo. Nebo ještě lépe poslat fotku.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

  • Lenka 13.05.2017 18:07

    Dobrý den. Sušenky jsem pekla pro dceru – ve svých 33 letech jí zjistili alergii na lepek a tak se “ na stará kolena “ učím, jak vařit a péct bez lepku 🙂 Za recept moc děkuji, sušenky chutnaly nám všem – i lepkovým 🙂
    Hezký den.

    • Anna Křivánková 14.05.2017 06:55

      Děkuji za zprávu. Nám také moc chutnají.

  • Jitka 04.05.2017 07:22

    Právě jsem je vytáhla z trouby a jsou teda mňaaam 🙂 Uvidíme, jak dlouho vydrží 😉

    • Anna Křivánková 04.05.2017 19:31

      Jééé, to mám radost, že se povedly a chutnají. S tou trvanlivostí si nejsem jistá. U nás se vždycky sní strašně rychle.

  • Renata 09.04.2017 13:02

    Sušenky vypadají mnamozně! Ráda hned vyzkouším♥

    • Anna Křivánková 11.04.2017 09:55

      Jsem zvědavá, jak dopadly :).

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.

  • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

    Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

  • Nejnovější příspěvky

  • Rubriky