Koláč bez lepku, cukru, mléka a vajec

Když jsem začala psát blog o životě bez lepku, tušila jsem, že jen u vyřazení lepku změny v mé kuchyni nekončí. Za víc než dva roky, jsme doma vyzkoušeli spoustu. Stále jsem na cestě k optimálnímu jídelníčku. Zatím jsem zakotvila u kvalitních surovin. Libuju si v sezónním a pokud možno lokálním jídle.

Změna je život

Nějakou dobu jsme s mužem jedli víceméně vegansky, já jsem se pak vrhla i na objevování kuchyně vitariánské (rozuměj bez tepelné úpravy). Ke konci těhotenství a během kojení jsem ale znovu sklouzla k čokoládám a mléčným výrobkům. Již delší dobu pozoruji, že ani jedno mi nedělá dobře.

Suma sumárum rozhodla jsem se, že minimálně do Velikonoc držím půst po svém. Bez lepku, mléka a cukru.

O tom, proč se obloukem vyhýbám mléku a výrobkům z něj vám brzy něco napíšu, zatím si můžete osvěžit můj starší článek o tom, jak jsem zažila cukrovou depresi. Možná se v něm také poznáte. Pro ty z vás, kteří blog nečtete dlouho připomínám i článek o tom, co nám tělo říká, když máme na něco chuť. Když nás tzv. honí mlsná.

Čím sladíme

Cukr v kuchyni postupně nahrazujeme přírodnějšími zdroji sladké chuti. Stejně jako u všeho ostatního v dbám především na to, aby se nejednalo o určitou část původní suroviny vytrženou z kontextu.

Naučila jsem se používat sušené ovoce, které si během léta střádáme do zásoby. V poslední době jsem si moc oblíbila čerstvé datledatlovou pastu. Někdy sáhnu i po dobrém medu.

Minulý týden jsme s mojí spolužačkou přemýšlely nad receptem na dobrý koláč slazený třeba jablky nebo banánem. Netrvalo to dlouho a brzy mi přistál v messengeru. Některé suroviny jsem neměla, zato chuť na sladké ano. proto jsem si ho upravila podle svých potřeb.

Recept na koláč

Nejprve si rozmixujeme:

  • 1 jablko
  • 1-2 zralé banány (podle velikosti a zralosti)
  • 1 lžíci medu
  • 5 čerstvých datlí nebo asi 50 g datlové pasty
  • 1 hrnek rýžového mléka
  • 1/2 hrnku oleje

V míse promícháme sypké suroviny:

  • 2-2,5 hrnku mouky (já jsem použila hrnek banánové a hrnek nativní pohankové, v původním receptu jsou 2,5 hrnky mouky z ovesných vloček)
  • 2 lžíce nepraženého kakaa
  • lžička kypřícího prášku bez fosfátů a pšeničné mouky
  • hrst sušeného ovoce bez cukru (použila jsem brusinky slazené jablečným koncentrátem)

K sypkým surovinám přidáme rozmixovanou směs a podle potřeby přidáme trochu mouky nebo vody tak, aby vzniklo hladké těsto, které se dá dobře rozetřít. Těsto posypeme kousky oblíbeného ovoce. Já jsem použila:

  • 1 jablko
  • 1 hrušku

Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném hlubokém plechu nebo oblíbené formě. Silikonovou formu není nutné vymazávat a koláč z ní snadno dostanete ven. Ne každému je ale silikon jako materiál příjemný pro přípravu jídla.

Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170-180 °C po dobu 40 minut. Poté špejlí zkontrolujeme, zda je koláč hotový. Pokud se na ni nelepí kousky těsta, můžete ho vytáhnout a nechat zchladnout.

K receptu jsem dostala informaci, ze moc nenakyne, proto jsem zvolila menší hlubší formu. Podruhé už bych koláč pekla ve větším plechu a přidala množství ovoce na posypání. Nebála bych se posypat koláč aspoň dvojnásobným množstvím ovoce.

Koláč má příjemnou konzistenci i chuť. V mnohém se podobá mým milovaným datlovým koláčům, o jejichž variacích pro vás chystám mini receptář.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

  • Ele 23.03.2017 15:30

    Dobrý den, také moc nejím lepek, ale nyní nás v médiích neustále varují, že ti co nejí lepek často onemocní cukrovkou ll stupně. Jaký máte názor?

    • Anna Křivánková 31.03.2017 16:55

      Souvislost s diabetem druhého typu vidím při používání škrobových náhražek a speciálních bezlepkových směsí na pečení. Pokud do kuchyně zavedete mouky z celých zrn přirozeně bezlepkových obilovin (ráda pracuji s pohankou, čirokem, tmavou rýží…), není se čeho bát. Důležité je samozřejmě nejíst jen pečivo, ale mít v jídelníčku také zeleninu, ovoce, semínka, ořechy a luštěniny. Prostě od všeho, co nám příroda připravila trochu a dbát na to, aby to byly kvalitní základní suroviny :).

  • Simona 20.03.2017 13:43

    Dobrý den, píšete bez lepku, ale omylem vám tam asi sklouzlo -pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném plechu. Já používám místo mouky na vysypání kokos. A abych nemusela hledat složení prášku do pečiva, kypřím jedlou sodou. Vmíchám jí do sypké směsi(např.té mouky z ovesných vloček) a do tekuté směsi (jablka, med, rýžové mléko, olej) přidám něco na okyselení, např. citronovou šťávu). Ti, kdo mají méňě přísný režim mohou dát na okyselení jogurt)

    • Anna Křivánková 20.03.2017 13:52

      Milá Simono, pohanková mouka, kterou jsem použila je také mouka :). Děkuji za tipy co kypření týče. Já používám někdy sodu, jindy vinný kámen.

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.

  • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

    Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

  • Nejnovější příspěvky

  • Rubriky