Lněná kaše nejen k snídani

Venku prší a můj mozek po dopolední práci kolem nového e-booku prahne po cukru. Nakonec jsem si udělala karo s medem a němu moji milovanou lněnou kaši. Tahle dobrota se mi asi nikdy neomrzí.

Jak jsem si pomlaskávala, napadlo mě, poslat vám sladkou inspiraci. Měla jsem v plánu přidat ke kaši ještě dva recepty na jednoduché kuličky. Ale jak jsem tvořila článek, přišlo mi toho (v dnešní informacemi nabité době) moc. Opravdu by mě mrzelo, kdyby tahle kakaová kráska upadla v zapomnění. Tak si ji dnes dáme sólo a kuličky si necháme na jindy.

lnena kase

Ti z vás, kteří znají blog Anička vaří, už na nejspíš narazili na její starší sestřičku. Tohle je zjednodušená verze, rychlovka vypilovaná k dokonalosti. Potřebujete na ni jen 4 suroviny a mixér nebo mlýnek.

Základní lněná kaše s banánem

Na 1 porci potřebujeme:

  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžíce chia semínka
  • nepražené kakao
  • voda
  • 1 zralý banán (s hnědými tečkami)

Oba druhy semínek promícháme v misce s kakaem a zalijeme vodou. Necháme alespoň 30 minut nabobtnat. Můžete to ale udělat i přes noc, pokud si chystáte kaši k snídani. Je-li vzniklá hmota moc hustá, přidejte pak ještě další vodu. Však vy tu správnou konzistenci brzy vychytáte. Pak (nebo ráno) pomocí vidličky rozmačkáme banán a smícháme jej s odleželou kaší.

Nebojte se experimentovat s příchutěmi

Mně osobně takhle kaše sedí. Vždycky mě znovu překvapí, že namočená hmota voní po mandlích nebo oříšcích. Schválně, co bude připomínat vám.

Nebojte se přidat i něco dalšího. Výborná je třeba se strouhaným kokosem. Já jsem před porodem vynechala banán a místo něj jsem používala strouhaná jablka. Někdy čerstvá, jindy zavařená na štrůdl. A pokud to bylo málo sladké, přidala jsem kapku medu.

Jsem moooc zvědavá, jak vám bude kaše chutnat. Pro mě to byl velký objev v začátcích mého bezlepkování.

TIP: Lněné semínko se dá umlet předem. Ve vzduchotěsné krabičce v lednici vám vydrží asi dva týdny. Na vzduchu a v teple po umletí rychle žlukne. Takové by vám nechutnalo a ani neudělalo dobře vašemu tělu.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.

    • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

      Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

    • Nejnovější příspěvky

    • Rubriky