Recept na lněné housky s dýňovou moukou jsem kdysi odkoukala z webu www.veseleboruvky.cz. Vlastně byl možná u Zajíců v krabici. Když s projektem začínali, doslova jsme žrali jejich předplatné a těšili se, jaké dobroty nám v tajemné krabici zase přijdou.
Často exotické potraviny jsme zkoumali s nadšením, ale postupně jsme zjistili že nám víc vyhovuje vaření ze základních sezónních surovin, ideálně z naší zahrady nebo od nějaké babičky z trhu.
Ale zpátky k houskám. Dýňová mouka, kterou obsahoval původní recept, je chuťově dost výrazná, takže se tyhle bochánky rozhodně nedaly označit jako univerzální. Zkoušela jsem dýňovou mouku nahradit něčím jiným, ale pak zase nenaskakovaly a byly to spíš placičky. Jednu dobu jsem je pekla docela často, pak ale upadly tak trochu v zapomnění.
Nedávno jsem je upekla pro naši sousedku, které čerstvě diagnostikovali celiakii. Protože jsem od pokusů s nahrazením dýňové mouky měla spoustu skvělých zkušeností s použitím tapiokového škrobu v jiných receptech, napadlo mě, že by to mohlo fungovat. Zkusila jsem tedy udělat dvě srovnávací várky lněných housek – dýňové a tapiokové.
Ty s tapiokou vyhrály na plné čáře. Testovali jsme je na mnoha ochutnávačích a milují je všichni včetně našeho devítiměsíčního syna. Aktuálně jsou u nás zdaleka nejoblíbenějším pečivem. Dokonce se je naučila péct moje maminka, o které je všeobecně známo, že se kuchyni spíš vyhýbá.
Protože už jste asi napnutí jako guma do trenek, vrhneme se na recept. Je vážně jednoduchý. Potřebujeme jen pár surovin:
Psylium nasypeme do vody, dobře promícháme a odložíme stranou, aby se vytvořil hustý gel. Mezitím si umeleme lněné semínko, promícháme ho s tapiokovým škrobem, solí a kmínem. Sypkou směs rukama zapracujeme do gelovité hmoty. Vzniklé těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvoříme kuličku. Kuličky naskládáme na plech s pečícím papírem, trochu zploštíme rukou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C po dobu 35 až 40 minut.
Jsem moc zvědavá, jak se vám povedou. Tak pak třeba pošlete fotku nebo mi napište, jestli vám chutnaly.
PS: Ten tapiokový škrob se nebojte kupit ve větším balení. Jsou z něj báječné třeba brazilské sýrové bochánky. A příště vás s ním naučím chleba a těsto na pizzu.
Komentáře
Ahoj Aničko,
tak jsem si konečně našla recept na ty housky, jak jsi je vychvalovala :). Chtěla bych je udělat, ale nevím, jestli je dát i Ditě (má čerstvě rok a trochu se bojím vlákniny, když se dětem nemají dávat celozrnné potraviny..). Dáváš (dávalas v roce věku) je Zvoníkovi?
Jana
Jani, Zvonílkovi moc chutnají. Já se řídím heslem všeho s mírou. A pokud se dítě po něčem takovém hladově vrhá, ráda mu trochu dám. Vláknina v psyliu je do těsta hodně nabobtnaná – vodu z tělíčka tedy dětem nevezme. Lněný olej se doporučuje i pro maličké děti, tak si říkám, že jemně umletý len je také fajn. Syn má moc rád i nevařenou kaši z nabobtnaného umletého lněného semínka a strouhaných jablek.