Lněné housky

Recept na lněné housky s dýňovou moukou jsem kdysi odkoukala z webu www.veseleboruvky.cz. Vlastně byl možná u Zajíců v krabici. Když s projektem začínali, doslova jsme žrali jejich předplatné a těšili se, jaké dobroty nám v tajemné krabici zase přijdou.

Často exotické potraviny jsme zkoumali s nadšením, ale postupně jsme zjistili že nám víc vyhovuje vaření ze základních sezónních surovin, ideálně z naší zahrady nebo od nějaké babičky z trhu.

Ale zpátky k houskám. Dýňová mouka, kterou obsahoval původní recept, je chuťově dost výrazná, takže se tyhle bochánky rozhodně nedaly označit jako univerzální. Zkoušela jsem dýňovou mouku nahradit něčím jiným, ale pak zase nenaskakovaly a byly to spíš placičky. Jednu dobu jsem je pekla docela často, pak ale upadly tak trochu v zapomnění.

housky-1024x767

Nedávno jsem je upekla pro naši sousedku, které čerstvě diagnostikovali celiakii. Protože jsem od pokusů s nahrazením dýňové mouky měla spoustu skvělých zkušeností s použitím tapiokového škrobu v jiných receptech, napadlo mě, že by to mohlo fungovat. Zkusila jsem tedy udělat dvě srovnávací várky lněných housek – dýňové a tapiokové.

Ty s tapiokou vyhrály na plné čáře. Testovali jsme je na mnoha ochutnávačích a milují je všichni včetně našeho devítiměsíčního syna. Aktuálně jsou u nás zdaleka nejoblíbenějším pečivem. Dokonce se je naučila péct moje maminka, o které je všeobecně známo, že se kuchyni spíš vyhýbá.

Protože už jste asi napnutí jako guma do trenek, vrhneme se na recept. Je vážně jednoduchý. Potřebujeme jen pár surovin:

  • 20 g psylia
  • 300 ml vody
  • 200 g mletého lněného semínka
  • 100 g tapiokového škrobu
  • lžička soli
  • celý kmín nebo chlebové koření (kmín, koriandr, pískavice)

Psylium nasypeme do vody, dobře promícháme a odložíme stranou, aby se vytvořil hustý gel. Mezitím si umeleme lněné semínko, promícháme ho s tapiokovým škrobem, solí a kmínem. Sypkou směs rukama zapracujeme do gelovité hmoty. Vzniklé těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvoříme kuličku. Kuličky naskládáme na plech s pečícím papírem, trochu zploštíme rukou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C po dobu 35 až 40 minut.

Jsem moc zvědavá, jak se vám povedou. Tak pak třeba pošlete fotku nebo mi napište, jestli vám chutnaly.

PS: Ten tapiokový škrob se nebojte kupit ve větším balení. Jsou z něj báječné třeba brazilské sýrové bochánky. A příště vás s ním naučím chleba a těsto na pizzu.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

  • Jana Šebelová 03.03.2017 18:26

    Ahoj Aničko,
    tak jsem si konečně našla recept na ty housky, jak jsi je vychvalovala :). Chtěla bych je udělat, ale nevím, jestli je dát i Ditě (má čerstvě rok a trochu se bojím vlákniny, když se dětem nemají dávat celozrnné potraviny..). Dáváš (dávalas v roce věku) je Zvoníkovi?
    Jana

    • Anna Křivánková 03.03.2017 19:48

      Jani, Zvonílkovi moc chutnají. Já se řídím heslem všeho s mírou. A pokud se dítě po něčem takovém hladově vrhá, ráda mu trochu dám. Vláknina v psyliu je do těsta hodně nabobtnaná – vodu z tělíčka tedy dětem nevezme. Lněný olej se doporučuje i pro maličké děti, tak si říkám, že jemně umletý len je také fajn. Syn má moc rád i nevařenou kaši z nabobtnaného umletého lněného semínka a strouhaných jablek.

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.

  • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

    Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

  • Nejnovější příspěvky

  • Rubriky