Když se řekne Anička

  • Kontaktní máma a žena báječného muže
  • Čarodějka v přirozeně bezlepkové kuchyni
  • Průvodkyně zelenými potravinami
  • Nadšená amatérská kořenářka a sadařka

Můj příběh

Dnes si velmi vážím svého těla a obdivuji ho za všechno, co se mnou prožilo. Je to nerozlučný parťák, o kterém vím, že mě nezradí. Dává mi možnost užívat si každý den dětskou radost při chůzi rosou, pohledu na noční oblohu plnou hvězd, poslechu zpěvu ptáků. Mám dost energie na péči o syna, bláznivé kreativní nápady, vymýšlení chutných receptů, studium prastarých herbářů nebo výrobu domácí kosmetiky. Konečně opravdu žiju svůj život naplno.

Kdysi jsem žila za závěsem

Když jsem se v roce 2012 připravovala na magisterské státnice z molekulární a buněčné biologie, v mém jaksi cizím těle mi vůbec nebylo dobře. Byla jsem vyčerpaná. Měla jsem o 12 kilo víc než dnes. Kila, která jsem nenápadně nabrala v průběhu studia vysoké školy a nedařilo se mi jich zbavit ani pohybem, ani změnou jídelníčku s výživovou poradkyní.

Měla jsem zastřené a zpomalené myšlení. Často jsem si připadala, že za mě rozhoduje automat a já celou situaci jen zdáli pozoruji, aniž bych byla schopná zasáhnout. Ráno jsem se probouzela s tepavou bolestí v hlavě, která mě pronásledovala téměř každý den. Růžové pilulky v kabelce byly mými nerozlučnými kamarádkami.

Příznak sem, symptom tam. Jsem nemocná nebo ne?

Bolela mě kolena, ale lékařům se nedařilo zjistit proč. V krku jsem měla téměř celoročně alergický knedlík, ačkoli mi nebyly zjištěny žádné zásadní alergie. Rýma se mi spouštěla při usednutí k talíři s teplou polévkou, zároveň mi ale neustále mrzly prsty na nohou i rukou.

Po bodnutí běžným hmyzem jsem měla rozsáhlé otoky, které nechtěly zmizet. Trápily mě vleklé gynekologické problémy, na něž nic nezabíralo. Několikrát do roka jsem trpěla úporným zánětem močových cest nebo ledvin, ale laboratorní potvrzení přítomnosti nežádoucích bakterií se nedařilo.

Mou pravidelnou společnicí byla migréna, obzvlášť ráda mě navštěvovala v zimě při přechodech z tepla do zimy a naopak. O žaludku na vodě, bolestech břicha a zažívacích problémech bych mohla napsat obsáhlou knihu. Průjem, zácpa nebo alespoň křeče mě několik let doprovázely na každém kroku.

Připadala jsem si jako hypochondr, který jen neustále obtěžuje lékaře. Ačkoli to nebylo jednoduché, pokoušela jsem se i přes všechny zdravotní obtíže pečlivě studovat a po promoci jsem nakonec nastoupila na čtyřletý doktorát v oboru botanika.

Změnil se mi pohled na věc

V září roku 2013 jsem odjela na tříměsíční stáž španělské Córdoby zkoumat křížence pšenice tvrdé a plané trávy, která se v této oblasti vyskytuje. Mamince nedlouho na to vygradovaly letité zažívací obtíže. Při předchozím pokusu o došetření jejího zdravotního stavu, absolvovala už na jaře několik nepříjemných vyšetření na gastroenterologii. Nakonec po nich dostala žádanku na psychiatrii s tím, že její dráždivý tračník je způsobený přílišnou přecitlivělostí.

Když ale frekvence jejích průjmů vzrostla z ranních čtyř až pěti na asi 40 až 50 v průběhu celého dne, byl nakonec i pak doktor na gastru donucen přehodnotit situaci. S diagnostikou měl ale trochu problém a stále nebylo jasné, co mamince vlastně je. Nakonec si na moje doporučení sama vyřadila z jídelníčku lepek, což jí velmi pomohlo. Po opětovném zařazení lepku do stravy byla oficiálně potvrzena léta neléčená celiakie a diagnostikována rovněž histaminová intolerance.

Po nocích jsem pátrala v zahraniční literatuře a v informacích od amerických lékařů a nutričních terapeutů. Mámě bylo tehdy špatně po všem kromě čerstvě uvařené rýže s kouskem másla a situace vypadala dost bezvýchodně. Netušila jsem, z čeho bude její tělo brát nezbytné vitamíny a minerály.

Pokusný králík

Ve Španělsku jsem několikrát zažila jednodenní nebo dvoudenní stav, o kterém jsem si dřív myslela, že jde o těžkou kocovinu. Zvláštní ale bylo, že někdy jsem předtím nepila žádný alkohol. Prozkoumala jsem tedy znovu působení histaminu na tělo a došla k názoru, že to bude souviset se stravou a chronickým zánětem.

Po návratu do ČR jsem podstoupila spousta odběrů a pro svou imunoložku, endokrinoložku a obvodní lékařku jsem se stala pokusným králíkem. Z prvních testů vyšlo, že v těle mám slušně rozběhnutý autoimunitní zánět a než dorazily upřesňující výsledky, byly všechny moje lékařky přesvědčené, že to bude souviset s celiakií. Ukázalo se ale, že mám raketově stoupající hodnoty protilátek proti štítné žláze.

Přežiju bez lepku?

Jednoho únorového večera mě přítel přesvědčil, že následující ráno začneme pokus s vysazením lepku. Měla jsem spoustu obav, co vlastně budu jíst, zda to nebude moc drahé a jestli to vůbec zvládnu. Pokus jsme vědecky naplánovali na 6 týdnů, během nichž jsem objevila množství přirozeně bezlepkových a protizánětlivých potravin.

Jaké bylo moje překvapení, když jsem si poté uvědomila, že jsem zbavila migrén, bolavých kolen, alergického knedlíku v krku a vracejících se zánětů močových cest. Celou dobu jsem vlastně trpěla chronickým zánětem. Když jsem pak tělu vytvořila podmínky, aby mohlo obnovit vlastní léčebné procesy, samo se „zázračně“ uzdravilo.

Rozhodla jsem se proto zaměřit svou pozornost na uzdravující výživu. Svůj osobní příběh o tom, proč je dobré vyhnout se lepku, i když nemáte celiakii jsem popsala v e-booku zdarma Proč jsem skoncovala s lepkem. Příběh jsem navíc doplnila o naše rodinné trable s diagnostikou, projevy intolerance lepku i obecná doporučení, co jíst, když se rozhodnete s lepkem přestat.

Abych vám zjednodušila začátky nového života bez lepku, chystám pro Vás Praktickou příručku pro první 4 týdny bez lepku. V ní vám poskytnu spoustu praktických informací o tom, jak začít, když si od lékaře domů přinesete diagnózu celiakie. Dozvíte se, co je třeba udělat na začátku. Provedu vás nakupováním a přidám tipy, kde to sháníme my. Vysvětlíme si, jak se vyznat v alergenech nebo jak číst obaly potravin. A k tomu vám přidám spoustu osvědčených, chutných a rychlých receptů.

Věřím, že kvalitní strava pomůže i vám k uzdravení a skvělému pocitu ve vlastním těle.

Unavená a věčně nemocná, podzim 2012
Čerstvě těhotná, březen 2015
Den před porodem
Vaříme s miminkem