Nepečené ovocné kuličky

Chceš letos něco péct nebo budeme dělat jen nějaké nepečené dobroty?

Zeptala se mě nedávno máma. Chvíli jsem čučela jak „péro z gauča“, ale pak jsem s neuvěřitelnou vděčností šla poděkovat vesmíru za to, že se u nás dějí takové velké změny.

Ještě před pár lety bych horko těžko prosazovala, že bych chtěla cukroví z přirozeně bezlepkových surovin. Kdyby to mělo být i bez mléka a bez cukru, spadla bych automaticky do škatulky vytřeštěná biomatka.

Co bylo mění, časy se mění. Hlavně se ale měním já. Míň tlačím, míň vysvětluju, víc žiju a když něco není úplně podle mých představ, neberu to jako svou největší prohru. Okolí na to reaguje tak pozitivně, že se často nestačím divit.

Trénink cukroví

Nevidím jediný důvod, proč by se na našem stole mělo o Vánocích objevit něco (rozuměj tradiční cukroví), co našim tělům nedodá živiny, ale naopak nás o ně obere. Představa oříšků, křížal, červených domácích jablíček, přirozeně bezlepkových perníčků a několika nepečených dobrot je pro mě tedy nesmírně lákavá. Nejen tím, že nás zbytečně nezaplácne a neunaví, ale také proto, že nepodpoří zánět.

Proto jsem doma začala trénovat přípravu kuliček. Jako první mi přišly pod ruku sušené meruňky a švestky. Spolu s kokosem z nich vznikly opravdu lahodné kuličky. Včera jsem si na svačinu připravila těsto ze sušených švestek a jablečných křížal. S kokosem a chia semínky nemělo chybu.

Svačina nebo ochutnávka

Do Vánoc vypomáhám v bezobalového obchůdku v našem městě. Včera odpoledne dorazila paní majitelka a začala nám líčit svou představu předvánočních ochutnávek, usmála jsem se a sáhla do batohu.

A: Co bys řekla na tohle?

J: To je paráda, Aničko.

A: Tak se ani nevysvlékej a zajeď k nám domů pro zbytek těsta.

Tak se také stalo a na vytvořených kuličkách si až do zavírací doby pochutnávali naši zákazníci.

Jak si kuličky připravíte?

Potřebujeme:

  • sušené ovoce bez cukru a konzervantů (třeba hrst sušených švestek, hrst sušených jablek)
  • několik datlí nebo kousek datlové pasty, pokud je podle vás ovoce málo sladké
  • strouhaný kokos
  • chia semínka
  • kokos, mák, sezam nebo cokoli dalšího vás napadne na obalení
  • horkou vodu

Sušené ovoce nasypeme do misky a zalijeme horkou vodu. Necháme 20-30 minut nabobtnat a poté zcedíme vzniklý ovocný výluh. Namočené ovoce vložíme do stolního mixéru nebo sekací nádobky k tyčovému mixéru. Pokud si s ním váš mixér neporadí, přidáme trochu zcezeného výluhu. Mixujeme tak dlouho, až vznikne hladká pasta.

Pastu přelijeme do misky, přisypeme 1-2 lžíce chia semínek a necháme 5-10 minut nabobtnat. Poté přidáváme kokos tak dlouho, až se z těsta dobře tvarují kuličky. Každou kuličku obalíme a pokud všechny hned nesníme, uchováme zbytek v chladničce.

TIP: V domácnosti s malými dětmi můžete chia semínka vynechat nebo zaměnit za psylium.

 

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.

    • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

      Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

    • Nejnovější příspěvky

    • Rubriky