O celiakii, histaminové intoleranci a zelených potravinách

ryzeV předchozím článku nebo v e-booku zdarma jste se mohli dočíst o tom, že moje maminka začínala svůj bezlepkově-histaminový život na čerstvě uvařené rýži s kouskem másla. Po všem ostatním jí bylo špatně.

Během dalšího půl roku se toho moc nezlepšilo. Zvládala jíst chlebíčky z pufované rýže, rýži, brambory, maso na vodě nebo oleji (ale maso dostatečně čerstvé, což se neshání zrovna snadno) a na radu dietní sestry z nemocnice také lučinu a pribiňáčky.

To pro načerpání živin do vysíleného organismu dost dobře nestačilo. A protože když tělo nemá odkud brát, vypadá podle toho, byla naše maminka tak trochu zoufalá, hodně unavená, neustále spavá a dost zpruzená.

Tonoucí se stébla chytá

A protože tonoucí se stébla chytá, hledala tak dlouho, až došla k názoru, že bude mít také problém s parazity v těle. Vyzkoušela spoustu různých věcí od MMS přes antiparazitika, až nakonec začala chodit k šarlatánce (alespoň tak ji označuje můj otec).

Tahle paní (mající mimochodem vysokoškolské zdravotnické vzdělání) pomocí biorezonance určila nějaké parazity, kteří mámě vesele pluli v těle a předepsala jí různé kapky. Tyhle bioinformační kapičky byly ale dost náročné na podmínky skladování a dopravy do těla. Nesměly přijít do styku s kovem ani do blízkosti mobilního telefonu nebo počítače.

Neměla jsem ani pocit, že by mámě po delší době nějak zásadně zabíraly. Nebyla jsem si ale tak úplně jistá, zda prostě nefungují nebo je to způsobeno její zapomnětlivostí a nedodržováním předepsaných časů.

Ječmen a chlorella

Loni v červenci máma odjela na víkend s bandou, se kterou jezdili na vandry a dodneška vymýšlejí spoustou bláznivých akcí. Tam jí jedna kamarádka vyprávěla o téměř zázračných účincích zelených potravin. Představila jí chlorellu a mladý ječmen, dala jí obojí ochutnat a domluvily se, že to vyzkouší, protože v tomto případě vážně není co ztratit.

Tak se u rodičů v kuchyni ocitly dvě bílozelené krabičky, které jsem brala jako další mámin pokus a nedávala jim moc šance na úspěch.

Překvapivě se z domácnosti brzy ztratily do té doby nezbytné léky na zpomalení aktivity střev s morfinem, které vytěsnila chlorella. To jsem vnímala jako první opravdové zlepšení po tři čtvrtě roce od diagnózy.

I tak účinky zelených potravin na mámě brala asi půl roku jako vědecké pozorování.

jarni detox

Králíček Duracell

A světe div se, postupně se nám vrátila maminka, která si nemusí po návratu ze školy zdřímnout. Tahle paní už nevypadá jako zombík, dokonce si docela často prozpěvuje a šíří kolem sebe úsměvy.

Je schopná v půl páté ráno zapnout pračku, po několika várkách prádla odsvištět do školy, po vyučování vede kroužky pro děti a pak jde do divadla, na festival cestovatelských filmů nebo kafe s kamarádkami. Vrací se domů často za tmy a nemít kolo, na kterém se dopravuje, asi by za ní byla ohnivá čára.

Nedávno byla na kontrole u paní „šarlatánky“ a na rovinu jí řekla, že na kapky teď docela kašlala. Jaké bylo její překvapení, když jí léčitelka po měření řekla, že neví, co bere, ale vážně se to hodně zlepšilo.

A víte, jak tráví prázdniny? Jen co se vrátila po 2 týdnech z tábora, měla 2 dny na vyklizení kuchyně, aby mohla v pondělí začít s její rozsáhlou rekonstrukcí.

Kvalita zelených potravin

Někdy po novém roce mě donutila začít hledat informace o tom, jak to všechno funguje a jestli se zelené potraviny dostupné na českém trhu nějak liší. Její energie a elán mě nenechaly v klidu spát. Kdysi jsem totiž zkoušela nějaký ječmen z lékárny, protože jsem intuitivně cítila, že by mi mohl pomoci, ale zázrak se nekonal.

Trh se zelenými potravinami je v ČR hodně pestrý. Můžete si je koupit v drogérii, lékárně nebo z rukou jakéhosi poradce. Ale jak se liší? Na první pohled mi byla jasné, že cenou. Víc jsem netušila. Hodně jsme to řešily s kamarádkou, která je teď v Německu a věnuje se výživě. Našly jsme pár produktů, které se tvářily srovnatelně, ale testovat všechno na sobě metodou pokus – omyl se nám nechtělo.

A protože náhody podle mě neexistují, nakonec si ke mě tyto informace našly cestu poměrně rychle. Dostala jsem od kamaráda pozvání na přednášku o kvalitě zelených potravin do Zlína. Jela jsem na ni se svým tehdy ještě velikým vědeckým egem a obrosvkým množstvím otázek (které mi jen těžko někdo zodpoví, pche!).

Na rovinu?

No, dopadlo to trochu jinak. Za dvě hodiny přednášky a diskuze jsem nepoložila jedinou ze svých otázek. Naopak jsem si udělala spoustu poznámek a odjížděla s pocitem Alenky, která se právě ocitla v říši divů. Opravdu je v dnešním světě možné mluvit takhle jasně, čistě, na rovinu, bez vytáček a kličkování?

Po stránce kvality a odbornosti si ze mě firma Green Ways udělala věrnou fanynku. Když jsem o tom přemýšlela zpětně, zaujal mě ještě pocit, který jsem měla z lidí kolem sebe. Bylo na nich na první pohled zřejmé, že mají v hlavě srovnané to, co dělají a jsou skálopevně přesvědčeni, že je to správné. Připadalo mi, že z nich svítivě vyzařoval pocit spokojenosti s naplněným životem, který žijí.

To byl docela ostrý kontrast s mým stávajícím pracovištěm. Tam lidi vypadali, že mají klapky na očích a bojí se něco říct, aby nepřišli o financování výzkumu nebo o plat.

Ono to funguje?!

No a pak jsem dostala regulérní chřipku. Moje lékařka tvrdila, že si doma 4 týdny poležím. Bylo mi strašně. Bolela mě snad každá buňka v těle a byla jsem úplně vysílená, ale potřebovala jsem dopsat odbornou publikaci do zahraničního časopisu a nějaké čtyřtýdenní povalování nepřipadalo v úvahu.

chripka

Nakonec jsem na radu přátel nasadila chlorellu, pěkně rovnou ve vysokých dávkách, které působí antibioticky i antiviroticky. První týden jsem přežila s ukrutnou bolestí hlavy a téměř absolutní ztrátou kontroly na svým tělem. Těžko soudit, co z toho byla chřipka a co projevy detoxu.

Ale druhý týden už jsem v posteli louskala odborné anglicky psané texty a psala svůj prvoautorský článek do renomovaného impaktovaného časopisu. A ve třetím týdnu jsem už vesele jezdila do práce ve 20 km vzdáleném městě a moje lékařka nad tím nechápavě kroutila hlavou.

Vážně je to na všechno?

Vyzkoušela jsem si, že to funguje a u zelenáčů už jsem zůstala. Dneska je šířím kolem sebe a stále se alenkovsky divím, co všechno dovedou.

A přitom to není nic světoborného. Jen naše těla vyčistí a dodají jim vše potřebné, aby si zvládla pomoci sama. Pak totiž můžeme znovu zapnout samouzdravující mechanismy, které nám příroda dala.

Já jsem s nimi začala po roce přirozeně bezlepkové stravy, obdobích téměř veganských i pokusech s živou stravou. Dobře vím, že ječmen ani chlorellu vlastně nepotřebuju. Stačí, když budu kvalitně jíst, hýbat se, spát, dýchat a budu to mít dobře srovnané v hlavě.

Kdo tohle zvládá, ať hodí kamenem. Já teda ne, a to si myslím, že se k sobě chovám opravdu dobře.

Zelenáči jsou pro mě výbornou berličkou pro dnešní uspěchanou dobu, kdy tohle všechno prostě splnit nejde. Už proto, že nemáme čas pěstovat si sami kvalitní potraviny a jen těžko se můžeme spoléhat na to, co si koupíme.

Nenápadné změny návyků

Jestli mě na zelenáčích něco opravdu baví, je to nenápadné pozorování změn, které v lidech podněcují. Většina z nich se shoduje, že se jim postupně čistí chutě a tříbí vůně. Jídelníček se jim tak nějak sám promění, aniž by to zásadně zaregistrovali nebo mají najednou potřebu víc se hýbat.

Už jsem byla i svědkem toho, jak díky ječmeni zmizely rozvodové papíry z kuchyňského stolu mých přátel. Takové chvíle mě moc těší a přijde mi úžasné, že stačí malá změna životních návyků k tomu, aby se začalo postupně měnit všechno a my najednou mohli vylézt ze své unavené stereotypní ulity a vidět svět kolem hezčích barvách.

Možná to zní bláznivě, ale já to opravdu vidím kolem sebe. A co vy? Máte nějakou zkušenost se zelenými potravinami nebo jiný zaručené „všelék“, na který nedáte dopustit?

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.

    • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

      Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

    • Nejnovější příspěvky

    • Rubriky