Rychlá letní bublanina bez lepku a mléka

Červenec je pro mě trochu rozporuplným měsícem. Je na mě totiž až moc horký. Často jsem ráda, že vůbec jsem. Někdy mám pocit, že se snad rozpustím. V našem rozpáleném podkroví je navíc vedro na padnutí, takže v nejteplejší části dne si ráda dopřeju siestu.

Dopoledne a odpoledne se často schovávám ve stínu stromů na zahradě, kde všechno zraje. To já miluju. Přes den většinou nevařím, jen se projdu po zahradě a sem tam něco sklidím rovnou do bříška.

Zato večer, když se ochladí, se proberu a jsem k nezastavení. Obvykle řádím v kuchyni. Včera jsem třeba uvařila asi 7 litrů rybízové marmelády. Už se těším, až ji namažu do hraběnčiných řezů, lineckého nebo na litý perník. Na ty si ale budete muset ještě chvíli počkat. Dnes pro vás mám jiný osvědčený recept.

Piškotová dobrota

Tentokrát si upečeme nastavovaný piškot. Využít se dá různě. Když třetinu surovin uberete, můžete ho použít na roládu. Taky je z něj výborný korpus pod želé z ovoce a pudinku. U nás teď nejvíc frčí jako bublanina se spoustou ovoce. S rybízem nebo angreštem vás nejen zasytí, ale i krásně osvěží.

bublanina

Kdo ho chce zkusit, už si jde chystat suroviny. Není jich moc, tak doufám, že je doma najdete:

  • 6 vajec
  • 200 g cukru nebo jiného oblíbeného sladidla
  • 10 lžic horké vody
  • 100 ml oleje (já miluju olivový nebo kokosový)
  • 250-300 g mouky (podle toho, jak moc saje) – výborná je hladká rýžová, pohanková nebo jejich směs s kukuřičnou, když přidáte trochu kokosové, je to úplná lahoda (pozor, ta saje opravdu hodně)
  • 1/2 bezlepkového prášku do pečiva (zkontrolujte, zda v něm není pšeničná mouka nebo použijte prdopeč z vinného kamene či sodu)
  • špetka soli

Do velké mísy rozklepneme 6 celých vajec. Přidáme odvážený cukr a trochu to zašleháme elektrickým šlehačem s metličkou. Mezitím si uvaříme vodu, odměříme 10 lžic rovnou do mísy a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme spoustu pěny. Přidáme olej, mouku předem promísenou s práškem do pečiva, špetkou soli a vzniklé těsto mícháme, dokud nezmizí všechny hrudky.

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Vložíme předehřáté do trouby a pečeme při 180 °C 30-40 minut.

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo :).

PS: O tom, čím se dá kypřit těstokterá mouka je na co dobrá, se už brzy dočtete v rozšířené verzi Příručky pro život bez lepku.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.

    • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

      Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

    • Nejnovější příspěvky

    • Rubriky