Kamarádka mě přemluvila, abych napekla trochu přirozeně bezlepkových dobrot na adventní jarmark. Minulý týden byl hektický. To jsem se zase do něčeho nechala uvrtat. Ve středu už jsem si říkala, že jsem jak jsem stará, tak jsem blbá…
Od pondělka jsem zadělávala těsta, vykrajovala, pekla, promazávala a slepovala. To vše s téměř ročním, velmi akčním dítětem, které mi chtělo se vším pomáhat.
V sobotu odpoledne jsem propadla totální depresi. Zjistila, že můj původní koncept „od každého trochu“ vypadá zabalený nehezky a navíc mi při spočítání nákladů došlo, že tohle na malé vesnici neudáme.
Vysílená a se slzami na krajíčku jsem doma nechala dítě manželovi a jela přemluvit paní do papírnictví, aby mi zakoupené sáčky vyměnila za menší.
Naštěstí se zadařilo se a já začala balit malé pytlíčky vždy s jedním druhem cukroví. Nakonec těch pytlíků bylo 98. Obsahovaly kakaové sušenky, sušenou dýni, perníkové hvězdičky, perníkové dortíčky s hruškovými povidly, perníkový závin s povidly a cookies s čokoládou a ořechy.
Tentokrát jsme vše napekli z pohankové mouky, protože balík s rýžovou a čirokovou se na cestě od dodavatele zpozdil o dva týdny. Ověřila jsem si tak, že světlá (nativní) pohanka se hodí opravdu na všechno a chutná i zarytým pohankovým odpůrcům.
O tom, že není pohanka jako pohanka pro vás nosím v hlavě článek už nějakou dobu. Snad se mi brzy podaří dát ho psané podoby.
Jedna várka závinů byla hodně měkká. Testovala jsem těsto s trochou másla. Výsledek byl velmi chutný, ale s povidly to bylo vláčné až moc. Protože se vláčný závin se špatně balil, udělali jsme z něj ochutnávku. Lidé reagovali báječně.
To je opravdu bez lepku? Chutná to skvěle.
Odpovídali jsme s úsměvem:
Ano, vše jsme napekli z doma umleté pohankové mouky.
Pytlíčky hezky ubývaly, ke konci jsme jich ještě pár rozdali dětem. K našemu velkému překvapení jsme nakonec jsme domů jeli s pěti posledními pytlíčky a dva z toho jsme ještě udali cestou kamarádce.
Sice jsem byla k smrti unavená, ale po duši mě hladil moc příjemný pocit, že jsem zase pár lidem ukázala cestu, že to bez lepku jde i jinak než ze škrobových směsí.
Častý dotaz zněl:
Dal by se u vás ten závin objednat na Vánoce?
Inu možná i dal, ale já vás ho raději naučím. Budete si ho moci udělat, kdy se vám jen zachce.
Recept mám od manželovy babičky. Děti závin vždy dostávaly od Mikuláše. Tak se jím můžete taky inspirovat. Zajímá vás, co je k tomu potřeba?
Na těsto:
Na náplň a dozdobení:
Promísíme všechny sypké suroviny, přidáme vejce med. Uhněteme tuhé těsto, které vložíme do igelitového sáčku necháme odležet v chladničce alespoň přes noc.
Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého vytvoříme obdélník, přeneseme na plech a ještě rozválíme na délku plechu a šířku 20-25 cm (podle toho, jak široké budete chtít kousky hotového závinu). Střed pomažeme alespoň půlcentimetrovou vrstvou povidel.
Přes povidla přeložíme jeden okraj, pomažeme vejcem, aby se vše dobře spojilo a poté přeložíme druhý okraj. Celý závin potřeme rozšlehaným vejcem. Na střed poklademe poloviny vlašských ořechů. Kdybyste nevěděli, jak na to, rozklikněte si koláž z fotek o kousek níž.
Pečeme na 175-180 °C přibližně 20 minut. Do hotového závinu byste neměli zabořit prst. Po vychladnutí krájíme na kousky velikosti jednotlivých ořechů.
Těstem na dortíčky jsem se inspirovala u histaminové Kašulky. Najdete ho v článku o pohankových Vánocích. Ačkoli moje maminka se perníkařením určitou část života živila, tohle jsou nejlepší perníčky, co znám. Určitě se podívejte ke Kašulce na blog. Je plný nejen úžasných receptů, ale také zajímavých článků o histaminové intoleranci a imunitě.
Na dozdobení:
Nejprve si rozpustíme máslo s medem, nemusíte ho zahřívat moc, stačí trochu. Do této směsi zašleháme vejce. Dbejte na to, aby nebyla moc teplá, vajíčka by se vám mohla srazit. Mezitím smícháme všechny sypké suroviny a po přidání tekuté směsi vyhněteme tužší těsto. Kouli těsta vložíme do igelitového sáčku a dáme přes noc odležet do chladničky.
Druhý den vykrajujeme libovolné tvary. Na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem, na polovinu z nich dáme mandličky a dáme péct do předehřáté trouby. U menších tvarů se mi osvědčila teplota 160 °C po dobu 8 minut.
Vychladlé perníčky spojujeme povidly nebo oblíbenou marmeládou, výborné jsou ale i jen tak.
Věřím, že vám dobroty budou chutnat. Zbytek receptů z jarmarku pro vás připravím co nejdříve, abyste je do Vánoc ještě stihli upéct.
Komentáře