Zažila jsem cukrovou depresi

Tak jsem si vyzkoušela cukrovou depresi, asi abych si mohla přesně uvědomit, co všechno se během ní děje s tělem.

cukricek

21 dní bez cukru

Na konci dubna se ve skupině Přirozeně bezlepkové dobroty na Facebooku objevila zajímavá výzva. Zkusíme přežít 21 dní bez cukru?

No proč ne! Aspoň si vyzkouším, jestli to zvládnu. Takové věci se lépe dělají s podporou dalších lidí, než když je na ně člověk sám.

A tak jsem prvního května přestala jíst cukr. Tou dobou jsem zrovna bojovala s těhotenskými chutěmi a nevolnostmi. Oříšková čokoláda byla super kámoška na cesty autem. Bylo mi v něm blbě, i když jsem sama řídila a cukříček mi s tím aspoň trochu pomáhal. Hlodala ve mě otázka, jak to zvládnu bez půl tabulky čokolády na cestách.

chocolate

Zbláznila se? Z čeho bude mít miminko mozek?

Doma to vzali celkem sportovně a rádi ochutnávali moje výtvory slazené jen ovocem.

Pak nám ale babička upekla bezlepkovou buchtu a moje maminka na to: „Jé, to je škoda, že je v ní cukr. Tu si Anička nedá. Ona ho teď nejí.“

Babička, sama mající diabetes druhého stupně, se nad situací dost pozastavovala. Měla obavy o zdraví miminka. Prý abych toho později nelitovala, až se vyskytnou problémy způsobené špatnou výživou.

Mňam! Čokoláda a zmrzlina

24 dní jsem nejedla rafinovaný cukr (měla jsem dostatek čerstvého i sušeného ovoce, sladila přírodními sirupy nebo domácí datlovou pastou). Pak jsem ve městě neodolala, protože mých 21 pokusných dní už dávno uplynulo. Koupila si 2 kvalitní čokoládové lanýže (mimochodem pěkně hnusné, je zvláštní, jak se mi zjemnily chutě) a 2 kopečky opravdu báječné zmrzliny.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, po chvilkovém přívalu energie jsem byla úplně vypnutá. Doma jsem sežrala, co jsem zrovna potkala, ale stejně jsem byla unavená místo toho, aby mě to zase nahodilo do provozuschopného stavu.

Co se mi to děje s mozkem?

Celou noc jsem se pak budila z jedné noční můry za druhou. Nechápala jsem, jak můj mozek dokáže najednou vytvořit tolik katastrofických scénářů, když je jinak aktuálně úplně v pohodě a bez stresu.

Naposledy jsem něco podobného zažila, když jsem byla opravdu přepracovaná, vyčerpaná, na pokraji sil a moje hlava toho měla tak akorát dost.

Tenhle příval katastrof a negací mě úplně odrovnal. To si můžu rovnou pustit zprávy na 3 televizních kanálech nebo znovu začít číst noviny. Takže s cukrem končím, protože konzumace tohohle jedu mi za to vážně nestojí.

Proč to zažívám?

Je zvláštní, jak si podobné zkušenosti přitahuju do života. Nedávno jsem si nebyla jistá, zda si ještě dobře pamatuju všechny svoje příznaky intoxikace lepkem. A tak mě „něco“ donutilo sníst 3 plátky kváskového žitného chleba během dvou dní. No, mám to zase všechno v živé paměti a vy se můžete těšit na další článek plný zcela autentických zážitků.

Anna Křivánková

Miluji přirozeně bezlepkové dobroty, a tak pomáhám lidem, aby se cítili opravdu zdraví. Během 4 let s celiakí jsem vyměnila speciální bezlepkové potraviny za vaření z kvalitních primárních surovin. Rozhodla jsem se ukázat vám, jak můžete mít vy i celá vaše rodina spoustu energie díky chutné stravě. Více se o mně dočtete zde >>.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.

    • Stáhněte si zdarma e-book: Proč jsem skoncovala s lepkem

      Před lety jsem bloudila v džungli diagnostiky celiakie. Ačkoli ji podle lékařů nemám, bezlepková dieta mě zbavila mnoha zdravotních problémů. Chcete vědět, proč nás lepek dokáže tak potrápit?

    • Nejnovější příspěvky

    • Rubriky